‘Ik hou van de afwisseling in mijn job’

Een gesprek met Cathy

Van opleiding is Cathy een industrieel ingenieur biochemie maar haar carrière speelt zich helemaal af in de IT-wereld. Twaalf jaar geleden startte ze in Digipolis als systeembeheerder, vandaag is ze infrastructuur architect.

Van biochemie naar IT… Hoe komt dit Cathy?

‘Ik ben altijd gefascineerd geweest door computers’, vertelt Cathy. ‘Maar de optie elektronica werd indertijd gegeven door een zeer vrouwonvriendelijke docent, dus koos ik voor biochemie.’

‘Toen na mijn studies bleek dat ik allergisch ben voor een aantal chemische producten, heb ik me omgeschoold tot systeembeheerder. En belandde ik dus toch nog in de sector die me het meest boeit’, lacht ze.

‘Ik heb enkele jaren als systeembeheerder gewerkt bij Soft Cell in Antwerpen waar ik me om de netwerken, servers en pc’s bekommerde. Nadat zij failliet gingen, zocht ik een gelijkaardige functie in de buurt want ik had toen 2 kleine kindjes. Zo kwam ik terecht bij Digipolis.’

Je startte als systeembeheerder, maar ondertussen ben je infrastructuur architect?

‘Klopt’, vervolgt Cathy. ‘Bij Digipolis kwam ik terecht in het server & storage team en van daaruit ben ik doorgegroeid naar de rol infrastructuur architect. In onze rol zijn wij bezig met het uittekenen en continu verbeteren van de onderliggende infrastructuur en systemen zoals servers, storage, security, databases, de mailomgeving, het netwerk, enzovoort. Die systemen moeten performant, schaalbaar, redundant en altijd up and running zijn, en dit met het nodige kostenbewustzijn in het achterhoofd. Uiteraard worden we soms nog geconfronteerd met een uitval. Het blijft IT. Maar als we zien hoe snel we de toch vrij complexe omgeving terug operationeel krijgen, dan denk ik dat we hierin wel goed op weg zijn. Het is al lang geleden dat we nog eens een nachtje moesten doordoen’, vertelt Cathy.

En wat is jouw concrete rol in het verhaal?

‘De voorbije jaren zette ik vooral mee mijn schouders onder automatisatie, self-provisioning en de opzet van een container platform zodat infrastructuur geen bottleneck is bij de oplevering van nieuwe ACPaaS engines en applicaties. We zorgen er met andere woorden voor dat de nodige infrastructuur snel klaar kan staan, ook voor projecten waarin soms vergeten werd dat infrastructuur nodig is’, knipoogt ze.

‘De afwisseling die ik in mijn job vind, heb ik echt wel nodig. Het is prettig om geregeld geconfronteerd te worden met nieuwe projecten en technologieën. In mijn rol als infrastructuur architect ben ik trouwens niet alleen bezig met het analyse-gedeelte maar ook betrokken bij de implementatie ervan. Misschien komt het omdat ik vroeger altijd hands on werkte. Het is in elk geval iets dat mij ook heel erg boeit en waar ik me ook graag verantwoordelijk voor voel. De combinatie van theorie en praktijk is voor mij de ideale uitdaging’.

Digipolis zet heel erg in op nieuwe technologieën. Hoe gaan jullie hiermee om?

‘Het is een continue evenwichtsoefening’, lacht Cathy. ‘Digipolis omarmt innovatie en schakelt hierin zeer snel. Op zich is dat natuurlijk prima en het hoort ook volledig bij mijn functie om de trends te volgen, maar infrastructuur omvat veel en de impact is groot als er iets misloopt. Daar komt bij dat we weinig kunnen toetsen met andere bedrijven omdat we zo snel zijn. Ons Openshift container platform bijvoorbeeld was één van de eerste in België. We proberen dus om het beste van de twee werelden te combineren én om ons zo grondig mogelijk voor te bereiden op iets nieuw. Eén van de uitdagingen waaraan we nu werken, is de introductie van artificiële intelligentie in operations om issues te kunnen voorspellen, sneller op te lossen en liefst te voorkomen. Met de technologieën die we hiervoor nu onderzoeken in ons SmartOps labs zitten we alvast wel in de goede richting. Al merken we wel dat ook hier nog veel uitdagingen zijn, vooral in het self-healing van systemen’.

Een enthousiaste Digipolis-medewerker?

‘Ja hoor’, lacht Cathy. ‘Je gaat me niet horen zeggen dat ik nooit sakker maar ik doe mijn job graag. Als je zelf initiatief neemt, dan kan er hier heel wat en je leert gewoon enorm veel bij omdat het een redelijk grote én vernieuwende organisatie is. Dat ik ondertussen ook nog mijn privé-leven perfect kan afstemmen op mijn job en dichtbij huis werk, is mooi meegenomen.’

Cathy.JPG

Digipolis Antwerpen

Generaal Armstrongweg 1, 2020 Antwerpen

Zin om voor Antwerpen te werken? Een frietje steken op het Eilandje en iBeacons spotten bij de Boerentoren. Bij Digipolis maak je van de stad jouw job en bouw je mee aan innovatieve projecten die het leven van duizenden Antwerpenaren beter maken.